برنامه چهاردهم: داستان پیدایش بانکداری ملی در ایران به روایت موزه ملی ایران
تا پیش از برپایی نظام مشروطیت، بانکداری ایران در اختیار دو بانک شاهنشاهی و استقراضی وابسته به اتباع بریتانیا و روسیه بود. فکر تأسیس بانکی متعلق به دولت ایران و متشکل از سرمایههای ملی در مجلس اول مشروطه مطرح شد اما تأسیس بانکی با نام بانک ملی ایران تا سال ۱۳۰۷ خورشیدی به تعویق افتاد.
اهمیت بانک ملی ایران در تاریخ بانکداری کشور از آن روست که این بانک تا پیش از تأسیس بانک مرکزی در سال ۱۳۳۹، بخشی از وظایف این بانک مانند چاپ اسکناس را برعهده داشت و امروز نیز یکی از بزرگترین نهادهای مالی کشور است.
ساختمانی که اکنون موزه بانک ملی ایران در آن برپا شده است، یکی از آثار معماری برجسته دوره پهلوی اول به شمار میرود و در طراحی آن از نمادهای باستانی ایران مانند سرستونهای تخت جمشید استفاده شده است. در این ساختمان مجموعه بزرگی از آثار تاریخی (اسناد و مدارک و اشیاء مربوط به تاریخ بانکداری) و آثار هنری (هدایای نفیس مؤسسات داخلی و خارجی به بانک ملی ایران) نگهداری میشود.
از این گذشته، در محوطه وسیع پشت این ساختمان، بنای تاریخی و زیبای سردار اسعد بختیاری و زورخانه بانک ملی قرار گرفته است که افزون بر دیدن موزه، به تماشای آنها نیز خواهیم رفت.
در برنامه داستان پیدایش بانکداری ملی در ایران به روایت موزه ملی ایران، ضمن دیدن این فضاها با پیشینه تاریخی بانکداری در ایران، چگونگی برپایی بانک ملی و توسعه و تحول آن در هشت دهه گذشته آشنا میشویم.
- روایتگران این برنامه، خانمها سیما طایفه، مسئول بخش اسناد و فاطیما رشیدی، کارشناس موزه بانک ملی ایران هستند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.